Atkinsin dieetti
Atkinsin dieetti – Ohjeet ja reseptit

Huom! Keskustele lääkärisi/ammattilaisten kanssa ennen dieetin aloittamista välttääksesi terveysriskit!

Viime vuosien yksi suosituimmista dieeteistä on Yhdysvaltalaisen Robert Atkinsin kehittämä dieetti, joka tunnetaan kehittäjänsä mukaan Atkinsin dieettinä. Dieetti perustuu ruokavalioon, joka on erittäin vähähiilihydraattinen. Ruokavaliossa vältetään erityisesti nopeita hiilihydraatteja ja korvataan nämä rasvoilla ja proteiinilla.

Atkinsin dieetti on kohdannut vastustusta sen keksimisestä lähtien. Syitä ovat mm. siihen kuuluvat normaalia suuremmat rasva- ja proteiinimäärät sekä yksipuolinen ruokavalio, joka ei anna elimistölle kaikki tarvittavia ravintoaineita. Suomessa viime vuosien karppausbuumi on nostanut keskustelun vähähiilihydraattisen dieetin terveysvaikutuksista, mutta asiantuntijat eivät vieläkään ole yksimielisiä dieetin terveysvaikutuksista. Vähähiilihydraattisia dieettejä ei tule kuinkaan liittää toisiinsa, koska eri koulukunnissa on eroja. Atkinsin dieettiä pidetään kuitenkin yleisesti toimivana tapana pudottaa painoa.
Atkinsin dieetin vaiheet

Atkinsin dieetissä on neljä eri vaihetta, jotka kaikki ovat tärkeitä kokonaisuuden onnistumisen kannalta.

Vaihe 1: Induktio
Yleensä noin kahden viikon mittainen induktio, jossa hiilihydraattien määrä vähennetänään hyvin pieneen määrään (n. 20 grammaa päivässä). Tavoitteena nopea siirtyminen ketoosiin.

Induktio -vaiheessa on vältetään hiilihydraatteja ja sokeria. Näitä ovat mm. peruna, leipä, pasta yms. Sallittuja ruokia ovat kaikki korkeasti proteiinipitoiset ruoat esim. kana, kala, kasvikset ja kananmunat. Tämän lisäksi ruokavalioon kuuluu luonnolliset rasvat esim. oliivi- ja auringonkukkaöljy.

Vaihe 2: Painonpudotus

Atkinsin dieetin toisessa vaiheessa päivittäistä hiilihydraattimäärää nostetaan. Nostettava määrä on 5 grammaa viikossa. Ruokavalioon listään lisäksi marjoja ja pähkinöitä. Päivittäistä hiilihydraattimäärää tarkkaillaan säännöllisesti, kuten myös omaa painonpudotusta. Tässä vaiheessa on tarkoitus löytää henkilökohtainen painonpudotuksen ja hiilihydraattien suhde. Toinen vaihe loppuu, kun olet lisännyt hiilihydraattimäärää yli oman rajasi, jota noudattamalla vielä pudotat painoa.

Atkinsin dieetti

 

Vaihe 3: Esiylläpito

Atkinsin dieetin kolmannessa vaiheessa päivittäistä hiilihydraattimäärää ruokavaliossa lisätään 10 grammaan viikossa. Kolmannessa vaiheessa tarkkaillaan toisen vaiheen tavoin omaa painoa ja päivittäistä maksimihiilihydraattimäärää. Tarkoituksena on löytää henkilökohtainen tasapaino hiilihydraattien määrässä, jota noudattamalla ei paino pääse nousemaan tai laskemaan. Tässä vaiheessa ruokavaliota voi myös jälleen laajentaa lisäämällä päivittäiseen ravintoon lisää hiilihydraatteja mm. hedelmien muodossa.

Vaihe 4: Ylläpito

Atkinsin dieetin neljännessä vaiheessa tarkoituksena on pysyä omassa ja sopivaksi testatussa hiilihydraattimäärässä. Atkinsin dieetti ei siis lopu tietyn ajan jälkeen, vaan dieetti on pysyvä ruokailutottumusten muuttaminen. Jos paino pääsee nousemaan yli halutun rajan, voi alkaa uudelleen säännöstelemään hiilihydraattien määrää ruokavaliossa aikaisempi vaiheiden ohjeiden mukaisesti.

Suositeltua lukemista ja tarkempaa tietoa Atkinsin dieetistä:

Karppaus -sivusto, jossa hyviä ruokaohjeita

Atkins.com – kansainvälinen Atkinsin dieetti -sivusto