Dukan dieetti

Dukan dieetti – Ohjeet ja reseptit

Huom! Keskustele lääkärisi/ammattilaisten kanssa ennen dieetin aloittamista välttääksesi terveysriskit!

Dukan -dieetti tai joskus Dukanin dietiksi sanottu tapa pudottaa painoa on tullut tutuksi mm. julkisuuden henkilöiden oltua kyseisellä dieetillä. Sen kehitti 1970 -luvun lopulla ranskalainen lääkäri Pierre Dukan. Dukan dieetti perustuu ruokavalioon, joka on vahvasti proteiinipitoinen. Dieetti on suosittu selkeytensä ansiosta, mutta painon pudottaminen edellyttää kurinalaista suhtautumista syötyyn ravintoon.

Dukanin dietin noudattamiselle on selkeä ohjelma

Dukanin dietin ohjelmassa on neljä eri osiota. Parhaimman lopputuloksen ja varmimman painonpudotuksen saa noudattamalla laihdutusohjelmaa tarkasti.

Vaihe 1: Hyökkäys

Dukanin dieetin ensimmäisen vaiheen teema on hyökkäys. Tuolloin ruokavaliossa on sallittuna vain proteiinipitoiset ruoka-aineet eli mm. lihaa, kanaa ja kalaa, äyriäisiä sekä maitotuotteita. Paino putoaa tässä vaiheessa jopa rajusti ruokavalion nesteitä poistavan vaikutuksen vuoksi. Tästä syystä on erittäin tärkeää juoda paljon vettä. Dukanin dieetin ensimmäistä vaihetta on suositeltavaa noudattaa 1- 10 päivää pudotettavasta painotavoitteesta riippuen. Alkuvaiheessa paino putoaa hyvin nopeaa vaihtua mm. ylimääräisten nesteiden poistumisen myötä.

Vaihe 2: Pudotus

Dukanin dieetin toisessa vaiheessa ruokavalioon lisätään vuoropäivin myös kasviksia. Tässä vaiheessa tavoitteena on pudottaa painoa omaan tavoitteeseen, jonka vuoksi tämä vaihe voi kestä pitkäänkin. Tarkan ruokavalion lisäksi dieetin ohessa on hyvä harjoittaa päivittäin kevyttä aerobista liikuntaa noin 30 minuutin verran tai oman jaksamisen mukaan. Pudotusvaihe on Dukanin dieetin hankalin vaihe ja eniten työtä sekä hermoja vaativa osio. Dukanin dieetti ei muidenkaan painonpudotustapojen tavoin nopeuta painonputoamista, vaan ensimmäisen vaiheen nesteiden poistumisen jälkeen keho laihtuu omaan tahtiinsa miinuskaloreiden ja liikunnan yhdistelmällä. Yksi Dukanin dieetin hyvistä puolista onkin proteiinipitoisen ravinnon runsaus, joka vahvistaa lihaksia sekä on usein hiilihydraattiseen ruokavalioon verrattaessa vähäkalorisempi. Nälkää ei Dukanin dieetillä muiden proteiinipainotteisten laihdutusruokavalioiden tavoin tarvitse nähdä, vaan proteiinipitoista ruokaa saa syödä runsaasti.

Dukan dieetti

 

Vaihe 3: Tasausvaihe

Tasausvaihe aloitetaan Dukanin dieetissä oman tavoitepainon saavuttamisen jälkeen. Tämä vaihe on yksi kriittisimmistä dieetissä, koska tavoitepainoon pääsemisen jälkeen paino alkaa helposti kavuta takaisin lähtöpisteeseen. Tässä vaiheessa ruokavalioon otetaan laajemmin eri elementtejä mm. kevyesti leipää ja hedelmiä. Täysin proteiinipitoisista päivistä ei luovuta, mutta niiden määrää vähennetään yhteen tai kahteen. Säännöllinen liikunta jatkuu myös tasausvaiheessa.

Vaihe 4: Ylläpito

Ylläpitovaihe on Dukanin dieetin viimeinen vaihe ja aktiivisen dieetin jatkuva osa. Dukanin dieetti ei siis lopu tavoitteiden saavuttamisen jälkeen vaan proteiinipainotteisen ruokavalion noudattaminen jatkuu osana laihduttajan elämää. Tässä vaiheessa ruokavaliossa ei ole enää tiukkoja sääntöjä paitsi viikossa on pidettävä yksi päivä, jolloin ruokavaliona on ainoastaan proteiinia. Tämä varmistaa ja muistuttaa, että omassa ihannepainossa pysytään myös aktiivisen dietillä olon jälkeenkin. Dukanin laihdutusmetodi ei siis lopputulemana eroa paljoakaan muista tehokkaista painonpudotustavoista, mutta se myös kannustaa jatkamaan terveellisen elämäntavan huomioimista ja säännöllistä oman ruokavalion tarkkailua.

Lisää aiheesta:
Pierre Dukanin viralliset sivut